• Het algehele ziekteverzuim is in de eerste helft van dit jaar gedaald, maar er was in het tweede kwartaal wel fors meer verzuim door psychische klachten.
  • Bijna de helft van de Nederlanders ervaart regelmatig stressklachten, constateert verzekeraar Nationale-Nederlanden.
  • De belangrijkste oorzaken voor werkstress zijn de hoeveelheid werk, de tijdsdruk en stress in de privésituatie.
  • Lees ook: Zo hoog is het ziekteverzuim in 19 sectoren: zorg aan kop

Het ziekteverzuim als gevolg van psychische klachten is in het tweede kwartaal van 2023 gestegen van 30 procent naar 36 procent, terwijl het algehele ziekteverzuim in de eerste helft van het jaar juist licht is gedaald.

Uit onderzoek in opdracht van Nationale-Nederlanden blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) regelmatig tot vaak stressklachten ervaart.

“Aan de buitenkant zie je niet altijd wat er aan de binnenkant speelt”, zegt klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC daarover. “Daarom is het zo belangrijk dat er op de werkvloer open over stress en psychische klachten kan worden gepraat, zodat het sneller kan worden herkend en aangepakt”.

Veel stress bij jongere werknemers

Vooral jongere werknemers van tussen de 26 en 35 jaar oud ervaren veel stress en maar liefst 61 procent van die groep vindt het moeilijk om werk en privé te combineren. Vrouwen nog meer dan mannen.

De belangrijkste oorzaken voor werkstress zijn de hoeveelheid werk (52 procent), de tijdsdruk (43 procent) en stress in de privésituatie (35 procent).

Werkgevers kunnen volgens directeur collectieve inkomensverzekeringen Igno Schings van Nationale-Nederlanden veel meer doen om stress te herkennen en aan te pakken: "We vragen steeds meer van werknemers. Tegelijkertijd verandert de inhoud en de hoeveelheid werk ook en dat heeft invloed op het stressniveau van werknemers", legt hij uit. "Om dat te verminderen en verzuim te voorkomen, vragen we werkgevers niet alleen aandacht te hebben voor de werkdruk maar ook dat ze laten zien dat ze begaan zijn met het welzijn van hun werknemers. Geef persoonlijke aandacht."

Nationale-Nederlanden roept werkgevers daarom op alert te zijn op stress-signalen, een gezonde werk-privébalans te stimuleren en aandacht te besteden aan de belastbaarheid van teams.

LEES OOK: Zieke werknemer kost werkgever €250 per dag: in 2022 kostte ziekteverzuim Nederland in totaal €27 miljard